Let's dance & avundsjukan

I kväll är det Let's dance som gäller i ghettot. Självklart inte lika bra som schlagern, men tyvärr finns det ju bara en dag i veckan som är tillräckligt lyckligt lottad för att få föra fram schlagern till oss genom våra tv-skärmar. Favoriten är Tina som jag innan programmets början trodde skulle bli säsongens skämmis. För inte kan väl en kvinna vara superproffsig på att laga mat och kunna dansa? Men Tina har visat sig vara en övermänniska, en sådan där som man inte kan förstå sig på, men ändå önskar att man själv var. Hon verkar vara glad mest hela tiden, är vacker som en dag med utseendet hos någon hälften av hennes ålder. Dessutom verkar hon ha självkänsla som få och kastar ur sig den ena roliga kommentaren efter den andra. Om inte det var nog har hon ju också en strålande karriär bakom sig med en massa böcker och tv-program. Och hon kan laga mat! Jag är glad om jag lyckas svänga ihop en ugnspannkaka då och då. Nej grrr vad lycklig man är för vissa människors skull ibland.

Domkyrkan misshandlad i natt

När man har bott i en stad hela livet blir man lätt lite hemmablind och uppskattar inte det man ser varje dag. Men för något år sedan råkade jag gå in i vår Domkyrka och då gick det upp för mig att WOW - vilken häftig kyrka vi har i vår stad!  Och i natt har någon gått omkring och klottrat ned hela kyrkans utsida, jag tycker att det är så otroligt onödigt. Det konstiga är att det är en 24-årig man som verkar vara den skyldiga, borde man inte ha växt förbi fasen med menlös skadegörelse då? Läsa mer om detta kan man göra här.

Jag fattar ingenting...

image20


Igår klippte jag sambon. Jag fattar inte varför han inte blev nöjd med sin frisyr? Vadå munk?! Fattar ni?

Mys i vårvädret

image19


Solen skiner, temperaturen är vårmysig - vad kan då vara härligare än att sitta på en mysig balkong? Här i en lägenhet i ghettot finns ett praktexemplar som inbjuder till många stunder av njutning. Man har här möjlighet att sitta i en naturtrogen miljö - se bara på drivorna av barr på golvet. Också samtliga trädgårdsmöbler är täckta av det naturnära materialet smuts & damm. Vill man ha lite spänning kan man arrangera en sakletning och hitta alla möjliga objekt under barrhögarna - bland annat en sur filt som legat ute hela vintern samt en t-shirt som gjort detsamma. Om man känner sig hungrig kan man njuta av en (dock tom) förpackning med Kelda Ädelostsås som har lagrats precis rätt tid (tre månader). Inte heller får man någon anledning att bli bländad eller utsättas för risk för UV-strålning eftersom balkongen ligger i ständig skugga. Välkomna!

Ny energi

Jag har varit inne i en liten pluggsvacka nu under sociologin eftersom det har känts så knepigt att ta sig igenom alla dessa böcker, skriva om dem och sedan ha seminarium om dem, allt på  bara en vecka. Men nu när jag vaknade på morgonen möttes jag av sambon som sitter och räknar balansräkning för sin företagsekonomikurs och då känner jag mig genast lite mer upprymd. Skulle försöka hjälpa honom med en uppgift och jag fattade verkligen NADA! Tänk om jag skulle läsa den kursen, då skulle det ju vara kört. På sociologin fattar jag i alla fall lite grann, så då får jag anse mig vara lyckligt lottad. Nu ska jag bara äta frukost och sedan är det dags att sätta sig och gotta sig i självidentitet i det moderna samhället.

Åke Pålshammar - en idol från institutionen

image18
Åke Pålshammar. Bild från UNT.se

Åke är en mycket fascinerande man på min institution som jobbar som lektor i psykologi. Jag hade honom i biologisk psykologi under andra terminen och man kan väl jämföra hans föreläsningar med en stand up-show där man lär sig väldigt mycket! Åke har utanför institutionens väggar figurerat på TV4 Nyhetsmorgon ett antal söndagar då han svarade på frågor om hjärnan och nu också på UNT där han svarar på lite blandade frågor inom det psykologiska området. Go Åke!  Du kan läsa frågor och svar här.

När jag ändå håller på så vill jag också påminna om att "Vad är en människa?" med Fredrik Lindström kommer i kväll på Kunskapskanalen 22.00. I kväll ska han tydligen prata med en religionshistoriker om varför vi behöver något att tro på, hur våra värderingar håller ihop med religionen och om en människa utan begär är lycklig. Låter som att det kan bli riktigt spännande, om man orkar hålla sig vaken så länge...

No more hallelujah moments

image17
Andreas Carlsson, Laila Bagge och Anders Bagge. Bild från Aftonbladet

Hade jag sett den här bilden utan någon förklaring hade jag aldrig i mitt liv kunnat gissa att de skulle bli den nya Idoljuryn. Det känns som ett skämt, förutom att det inte är första april. Jag menar absolut ingenting negativt mot dessa tre personer som säkert är otroligt duktiga, men den gamla juryn med Kisthi, Daniel och Peter är ju Idol - och vilka är de här personerna? Laila och Anders är tydligen låtskrivare, Andreas framgår det inte ens ur Aftonbladet-artikeln vad han har gjort. Men det kanske är allmän kunskap för resten av befolkningen! Nej usch vilka stora problem man kan mötas av när man kommer hem.

Tips på morgonkvisten

Sambon har nu startat en ny blogg på blogspot, nämligen Peppe spekulerar. Och han slog mitt besöksrekord på bara en dag, så jag måste vara väldigt ödmjuk som tipsar om den... hihi

När jag ändå är igång och tipsar så vill jag också skriva om två avsnitt av P1 Dokumentär som man kan ladda ner som podradio. Journalisten Christoph Andersson har följt Nationaldemokraterna och en tysk motsvarighet till deras parti i 14 månader och har kommit fram till rätt chockerande fakta. Det var oerhört intressant att lyssna på så det är något som jag kan rekommendera. Speciellt för er som bor i Södertälje, om det finns någon... Man kan ladda ner programmen som mp3 från SRs podradio här.

Sådant man tydligen ska lära sig när man ska bli psykolog

image16
Anthony Giddens; "Modernitet och självidentitet. Själver och samhället i den senmoderna epoken."

Nästa sociologibok är lite mer spännande. Den här raringen har jag spenderat eftermiddagen med.

Apropå glamour

image15


Detta är äkta glamour! Tänk att slippa köpa en plastpåse varje gång man går och handlar. Denna skönhet kostar 10 kronor, så på tio handlingar har du sparat in vad det kostar!  Och blir den smutsig är det bara att slänga in den i tvättmaskinen, jag vågar inte ens fundera på hur en plastpåse blir efter en omgång i tvätten... Men viktigast av allt så sparar du massor med miljö och tillsammans med våra tygpåsar kan vi kanske skjuta upp jordens undergång med flera minuter. Så köp en eller några stycken tygpåsar nästa gång du är i affären så kan du bli lika glamourös som Amanda i Ghettot!

För övrigt har det löst sig någorlunda med skolhandledningen så jag kan börja andas normalt igen.

Att stressa upp sig

Ibland lyckas man tränga bort vissa grejor som man kan stressa upp sig för, men när man sedan "kommer på" dem igen är känslan tusenfalt värre... I alla fall så ska vi  i klassan nu göra ett moment nu som kallas "skolhandledning" då vi ska besöka en högstadieklass där vi ska göra ett antal övningar med tillhörande diskussion. Detta ser jag verkligen fram emot, det ska bli oerhört spännande, speciellt eftersom programmet varit oerhört teoretiskt hittills. Förutom en kort samtalstränings-kurs är det enda någorlunda praktiska vi gjort ett antal laborationer, och de får väl egentligen räknas som ganska teoretiska också.

Problemet är bara att jag och de två andra i min grupp inte har hunnit prata ihop oss, jag missade introduktionen till handleningen eftersom den inte stod på schemat, vi måste ha hunnit ha en träff med klassen innan 13 mars då en rapport ska vara färdig och vi har inte ens kontaktat klassläraren. Gudbevars, men det måste lösa sig på något sätt. Usch, hatar att inte vara förberedd inför sådana här saker.

Nu ska jag iväg till skolan och ha en föreläsning om det sen- och postmoderna samhället...

Sex miljoner i öronen

Älskar dagen efter Oscarsgalan då man kan beundra alla Oscarsklänningar och drömma sig bort till ett mer glamouröst liv. Inte för att livet i ghettot är helt glamourlöst (ehum), men kanske inte på samma sätt som på röda mattan. Hur som helst verkar snackisen från i år vara söta Anne Hathaway som tydligen bar diamantörhängen värda sex miljoner... Aj! Glamourkvinnan i mig dreglar.

Men jag har faktiskt också ägt ett par guldörhängen, det får jag inte glömma bort. De kostade 79 kronor på rea och var inköpta på Guldfynd. Jag tyckte att det verkade lite otroligt att diamanter kunde vara så billiga, men expediten försäkrade mig att de verkligen var äkta. Och Guldfynd verkar väl vara ett seriöst företag? Men jag fick ju också vad jag betalade för, diamanterna var nämligen så små att de bokstavligt talat var omöjliga att ses med blotta ögonen. Men vad spelar det för roll, jag hade äkta diamanter i öronen ju! Och i starkt solljus kunde man nästan se något som glimmade. Oturligt nog råkade jag dammsuga upp det ena örhänget (inte medan det satt i örat) och då var det inte så stor mening med att hålla reda på det andra. Tänk att jag har blivit av med så värdefulla stenar...

Ryktet går...

image14
Håkan till vänster. ;-) Bild från HakanHellstrom.com

...att Håkis (eller Håkan Hellström som vissa kallar honom) har en ny singel som släpps tredje mars. Det är ju jättesnart inser jag nu. "För en lång lång tid" heter den och det låter som en väldigt fin kärlekslåt kanske? Källor meddelar att den är smärtsamt vacker och vemodig, låter väldigt bra i mina öron. Jag tycker nämligen att den bästa Håkis är den olyckligt käre och smått deppiga från "Ett kolikbarns bekännelser". Med det inte sagt att jag hoppas att den privata Håkan mår dåligt...

Detta betyder kanske att Tanten Amanda måste byta ut sitt kära P1 och börja ratta in P3.

Varför är jag uppe denna tidiga timme?

Ja, det kan man fråga sig. Det är för att jag ska ha ett tidigt examinerande seminarium om boken "Kunskapssociologi" som jag läste förra veckan. Som om det inte vore nog med att jag faktiskt har LÄST den och lyckats skriva två sidor om den så ska jag nu lyckas prata om den i några timmar... Det tar liksom aldrig slut med den där boken. Nej, jag längtar verkligen till nästa kurs när vi får läsa psykologi igen, man märker hur mycket man gillar "sitt" ämne när man tvingas göra avstickningar såhär.

Det gick snabbt...

I Aftonbladet kan man läsa att bostadspriserna nu är på väg uppåt igen... Igen? När var de överhuvudtaget nere och hur mycket? I Uppsala har man kunnat köpa en liten "studentlya" för ca 600 000, ska det kallas ett bottenpris kanske? Verkligen rea... Och nu ska de tydligen upp igen.


Det skulle inte vara fel att lämna ghettot, men med de bostadspriser som finns nu är det knappat aktuellt innan vi båda har fast jobb (vilket dröjer minst fyra år för mig) och knappt ens då. Man får försöka vara nöjd med det man har. Kan inte hjälpa att jag, när jag går förbi ett bostadsrättsområde, funderar för mig själv: "HUR HAR NI RÅD??!?!?!?".


Smaskig frukost

image12


En perfekt smaskig frukost... Rester från gårdagens schlagerbonanza; räkmacka - liten med naggande god och med mycket majonnäs. OBS jag inser själv att bilden inte gör denna fina macka rättvisa, minst sagt haha. Den skulle snarare passa in i Mamselamsens bantarblogg som tyvärr inte finns kvar längre.

Hälften rätt

image11
Bild från Aftonbladet.

Helt rätt att BWO gick vidare! De utklassar allt annat motstånd det här året och jag tycker fortfarande att det var fel att de inte vann över Carola 2006. Medan jag hoppar upp och ner i soffan och ropar saker som "BWO! BWO! BWO! wooo oo wooo ooo lay your love on meee" så konstaterar sambon att jag beter mig likadant som när han tittar på hockey. Och det stämmer nog att schlagern är min sport!

Frida var jag dock inte så imponerad av, men vad kan man göra?

Ibland är livet gott & schlagern

Strosande på stan i strålande sol, supergod foccaccia på mysiga cafét Cappuccino, überlång promenad från stan och Sambon står i köket och gör asiatisk nudelsoppa med laxfärs och räkor. Om nu bara sociologi-reflektionen var färdigskriven så skulle lyckan nästan vara total.

Och vad som gör dagen ännu bättre är självklart kvällens... SCHLAGER!!!! Eftersom jag och söta Mamma ska se själva finalen i Globen är detta om möjligt ännu mer intressant än vad det brukar vara. Själv håller jag på BWO, men man vet aldrig vad som händer. Konstigt nog brukar jag fastna för lite utstickande bidrag som kommer sist (tänk Nicole från förra veckan). Även Escobar är jag förtjust i, men kanske är lite fel forum för dem? Men vad gör man inte när skivförsäljningen inte längre är vad den brukade vara och man behöver lite extra stålars...

Måste lägga till en liten kommentar om Alexander Bards scenkläder. Han ser ju ut som en galning med stödkrage och får dessutom smärtor av sina kläder (skölden skär in i stjärten), rörelsesvårigheter (kan varken gå eller sitta) samt synsvårigheter (det är svårt att se över kragen). Min fråga är alltså: fanns det verkligen inga andra kläder i Alexanders storlek? Stackarn.


Sightseeing i Uppsala

image10
Bild från Uppsala Universitet

dag har sambon bett om att äntligen få ta sig en titt på den här raringen som finns i Carolina Rediviva... Någon som ser vad det är? Förutom den allsmäktiga Elin i Björken som kan allt. Sedan var det tänkt att vi ska ta en fika och sedan hela vägen hem till ghettot. 7 km, det borde väl inte vara några större problem?

Att klättra uppför ett berg

image9


Det enda värre än att läsa "Kunskapssociologi" av Berger & Luckmann är att skriva en två sidors reflektion kring den. Såhär långt har jag kommit hittills... Kanske ska skriva med lite större text?

Efter att Lillebror åkt hem måste Ghettot ha drabbats av någon slags sömngasattack, för jag och sambon somnade som två stockar i soffan. Men nu ska vi försöka vakna till och titta på Let's Dance! Tina hejar vi (jag) på.

Pannbiffar forts.

image8


Nej, de ser inte ut som på bilden nedan precis... Men jag gjorde dem själv! Nu är det bara att invänta Lillebrors dom.

Pannbiffar

image7
Inom några timmar? Bild från Aftonbladet.

Idag får jag några timmars finbesök av Lillebror, då gäller det att bjuda på något som han gillar. Han är den tuffaste matkritikern man kan tänka sig och han stoppar verkligen inte vad som helst i munnen!  Storasyster tänkte därför försöka laga egna pannbiffar med gräddsås, hoppas att det kan falla honom på läppen. Problemet är bara att jag har dåliga erfarenheter av att testa på nymodigheter i köket (jag har nämligen aldrig gjort egna pannbiffar förr). Men någon gång måste vara den första och jag känner mig modig idag.

Action i ghettot

Jag: Jag vill blogga!

Sambon: Gör det du.

Jag: Men vad ska jag skriva om?

Sambon: Öh... Skriv om.. Per Morberg?

Jag: Men jag vet inte vad jag ska skriva om honom!!!?!!


Nu ska jag titta på Doreen 21.30.


Att skriva CV

Sitter och fingrar lite på mitt CV. Man ska ju alltid skriva om sina fritidsintressen, blir otroligt självmedveten vid sådana här uppgifter. Vad tycker arbetsgivaren egentligen om att anställa någon vars intressen är att städa, kolla på tv, äta och läsa bloggar?! Jag kanske borde utveckla jaget lite? Eller är det självet?

Dagens i-landsproblem

image6

Vad ska man göra? Lägga över en väldigt tjock matta eller glasa in och kalla det hela för en installation i stället för ett sladdinferno?

Dagens uppdrag

Om ni scrollar ner några inlägg kan ni se att jag igår plågade mig igenom en mycket... plågsam bok. Och idag ska jag träffa min gulliga och underbara studiegrupp för att förbereda någon slags presentation på boken som vi ska ha på ett seminarium på måndag. Är glad att jag inte sitter på den uppgiften själv, för det skulle jag aldrig ha klarat. På eftermiddagen tänkte jag träna också, så det är så dagen ser ut!

Vad är en människa?

image5
Fredrik Lindström. Bild från SVT.

Jag är lite dålig på att lyckas följa program, antingen glömmer jag bort att de visas eller så jobbar jag de kvällar de går så att det är fysiskt omöjligt att följa dem. Men igår hittade jag en liten "pärla" som jag förhoppningsvis ska lyckas följa... "Vad är en människa?" med Fredrik Lindström har ett nytt program där han ska ta in hjärnforskare, idéhistoriker och författare för att diskutera den mänskliga naturen (om jag förstått rätt). Igår var det en kognitionsprofessorn Peter Gärdenfors, de pratade bland annat om att vi människor vill hitta orsaker till allting även där de inte finns, superintressant. Det är ett ganska bra kompliment att få se två gubbar resonera om det man lär sig på programmet, hehe.. Kändes som att sitta på en intressant föreläsning hemma i soffan ungefär. Men en sak som var synd var att  programmet lika gärna kunde ha sänts i radio - det hände liksom inget på tv-skärmen. Det hade kanske varit intressant att t ex se några ev experimenten som professorn tog upp i verkligheten eller några sketcher, som i "Världens modernaste land" (hette det så?). Men det kanske inte Kunskapskanalen har råd med? I vilket fall som helst så rekommenderas programmet varmt!

"Vad är en människa" går på Kunskapskanalen 22.00 varje onsdag.

Courtney Cox

Nej, nu fungerar det inte att plugga mer. Det finns en gräns för hur mycket man kan trycka in i hjärnan på en dag. Önskar jag hade lite bättre självdisciplin, men ibland blir det som en gräns för hur mycket min hjärna klarar av på en dag och den gränsen verkar absolut inte kunna överskridas. Som om det inte vore nog ringde en kvinna som sökte Sambon angående en jobbintervju, blev så uppspelt = svårt att koncentrera sig.

I stället sitter jag nu framför teven och tittar på Vänner... Och råkar samtidigt surfa in på Aftonbladet för att mötas av denna artikel:

http://www.aftonbladet.se/kvinna/article1879741.ab

Ser inte ut som en lycklig människa det där... Man undrar ju vad som pågår i Hollywood, det där verkar snarare vara regel än undantag där borta? Synd, Monica var alltid min favorit! Inte för att det skulle vara mindre synd om det handlade om någon annan... 

ZzzZzZZZzzzzzzz

image3


Missförstå mig nu inte... Jag ÄLSKAR min utbildning, men även psykologprogrammet har sina dalar... Idag sitter jag och försöker panikläsa färdigt "Kunskapssociologi" för vår 7,5 poängs-sociologikurs. Detta kan säkert vara mycket användbar info men sociologi är liksom INTE mitt ämne? Nu blir väl sambon besviken på mig... Men jag kan i alla fall säga att jag efter den här boken har (ännu) mer respekt för sociologer, liksom hur ska man kunna sätta sig in i sådana här böcker?

Bra poäng

I den här krönikan tycker jag att Linda Skugge har en bra poäng: "Börja ta kontroll över det ni kan".


Jag ber om att få tillägga: köp inte en ny plastpåse varje gång du handlar för att sedan bli förvånad när jorden går under!
Sitt inte och blogga i stället för att plugga och sedan bli förvånad för att du inte klarar kursen (jag känner mig skyldig).

Skink- och zucchinipaj

image2

Såhär blev det! Det ser ungefär ut som en paj, eller? Det blev ganska gott faktiskt, vi åt upp nästan halva.

Kan det vara möjligt?

image1


Här står jag nu med ett antal ingredienser på köksbänken; en stenhård pajdeg (självbakad!), två zucchinis, en förpackning strimlad skinka, en burk soltorkade tomater, en purjolök, ägg, mjölk och västerbottenost. Plus lite kryddor som jag inte ställt fram än. Kommer jag att klara av att få in dessa så skilda ingredienser till en paj? Det är så knepigt att laga mat ibland tycker jag, och inte är det lättare när sambon inte är hemma och kan godkänna varje matlagningssteg jag tar!

Välkommen till min nya blogg!

"Välkommen till min nya blogg!" - så ska det tydligen stå i det första inlägget enligt blogg.se... Så jag kör på det!


RSS 2.0

 

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

 


follow me on Twitter

 


According to Jennie
Att vara Charlie Schulmans pappa
Amys blogg
Bloggkommentatorerna
By Jo with love
Camillas lockar
Dialoggen.se
Finnjonna
Fotbollsfrun
Fraidi
Hedgehog in a storm
Husmorsorna
Karolina Lassbo
Kylskåpsmorsorna
Linda K
Lindas [B]loggbok
Linda Skugge
Populärkulturjunkien
Prinsessans dagbok
Saker som händer
Salt & Peppar
Sporty Spice
Stenkastet
Studentliv
Telepatetisk
Vimmelmamman

 

 

Bloggparaden

 

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 

 

Allmänt

 

Personligt bloggar