Orättvisor i världen

Vissa människor störs av den ojämna fördelningen av jordens resurser, att barn svälter på vissa ställen medan andra barn äter upp sig till extrem fetma, att kvinnor och män inte får samma lön, att folk sover på gatorna, etc. Men man märker tydligt att vi har det otroligt bra här i Sverige när den ultimata orättvisan för en tolvårig skolpojke i Laholm är att inte få visa rumpan i skolmatsalen. Denna traumatiska scen utspelade sig på Vallbergaskolan:

"Jag satte mig ner och då åkte mina byxor ner kanske fem centimeter. Då kom läraren och sa till mig "dra upp byxorna". Jag svarade "de är redan uppe". "Jaså, då ringer jag hem till dina föräldrar", sa hon då. "Okej" sa jag. "

Man kan skatta sig lycklig när dessa typer av problem kommer upp på Aftonbladets hemsida!

Sammanfattning

Ja, alla vet väl hur det gick och hur nöjd jag är med resultatet (not). Mer om strapatserna i Stockholm kan ni läsa på Stenkastet. Tänkte i stället förgylla bloggen med lite sköna schlagerhemligheter från en som var där.

Innan själva showen drog igång 20.00 var det en uppvärmning av publiken som började 19.00. Allt började med att Babsan framförde sin "hitlåt", Jetset-Babsan tror jag att den hette. Inte världens bästa musik eller världens fräschaste och mest aktuella artist men Babsan är ju Babsan... Och schlager är ju schlager, jag behöver kanske inte säga så mycket mer. När Babsan sedan hade gått ut med diverse reklammeddelanden var det dags för ett schlagermedley med en sångare och en sångerska från den ensemble som sjöng "Get this party started" i början. Shit vad de var duktiga! Nu började schlagerstämningen infinna sig.

In på scen kom också Christer Björkman vars anförande jag inte har något minne av, Kristian Luuk i en kaffekopp och gul kimono (för att undvika att spilla ned kläderna), han verkade konstigt nog kolugn ca en halvtimme innan sädningen skulle börja. Också Eva Hamilton, VD för SVT kom i en ursöt rösa klänning och höll ett litet tal.

Men den äkta schlagerkänslan kom nog inte riktigt förrän studiomannen HmmHmm Zweigberk (släkt med Helena von Zweigberk?) kom in och gick igenom alla teknikaliteter vi som publik måste tänka på inför sändningen. Nummer ett SKRIK SÖNDER ERA HALSAR OCH HOPPA UPP OCH NER SOM GALNINGAR TILLS NI FALLER DÖDA NER var summan av det hela, samt några detaljer om att Sanna Nielsen skulle bli ledsen om vi använda hennes ficklampor också till Sibels låt. Tydligen så hade publiken under repen inte skött sig speciellt bra, vet inte om det stämde eller om det bara var ett enkelt trick för att sätta igång publiken (vilket han lyckades med).

Ja, vad ska man säga om själva showen? Det mesta syntes väl i tv, jag lyckades inte upptäcka någon chockerande detalj som alla andra missade, typ att Björn Gustafsson tappade byxorna precis innan han kom in bild eller att Sanna gav onda blicken till Charlotte. Men jag kan meddela att Rongedal (som jag inte reagerat speciellt mycket på innan) skapade ett JÄDRANS drag i Globen som bara BWO kunde leva upp till. Skulle Globen ha fått bestämma så skulle nog BWO ha vunnit och Rongedal kommit tvåa. Men vad vet jag!

Blev också i extas när jag upptäckte att min favorit Annika Lantz fanns på plats i Globen, men hur vi än vred och vände på oss kunde vi inte hitta var hon satt. Hon måste ha suttit precis i sektionen under oss, typiskt!

Vi bara måste åka nästa år också...


Snart gäller det!

image29
Morgondagens vinnare? Synd att de ser så töntiga ut på bilden.

Glöm nu för guds skull inte: Melodifestivalen, 20.00 på SVT1 imorgon lördag! Och glöm nu inte att rösta på BWO heller. Tillsammans är vi starka! Om alla mina tjugo läsare röstar på BWO en miljon gånger var imorgon - då är segern vår! Så det är en baggis.

Ser ni en mamma med dotter, båda med glittriga kläder - då vet ni vem det är!

Mötet med den stora kändisen

image28
My name is Säfwenberg. Urban Säfwenberg. Bild från TV3

Det är nästan så att jag håller på att göra det här inlägget till att handla endast om kändisspaning, men jag måste ju börja med det viktigaste.

Igår morse svimmade sambon och fick tillhörande kraftig huvudvärk och känselbortfall, sjukvårdsrådgivningen tipsade därför om att vi borde åka in till akuten. Tjugo minuter senare kom en sjuktaxi som skulle köra oss till Akademiska Sjukhuset och stackars sambon som knappt kunde sitta upp ordentligt var tvungen att åka till andra sidan stan  för att hämta upp en annan patient innan vi äntligen kom fram till akutmottagningen. Väl där fick vi stanna hela dagen och sambon fick göra alla möjliga tester; skiktröntgen, EKG... Allt kändes nervöst, långtråkigt och hopplöst....

...och så hände det! In genom dörren kom Han. Känd från TV, precis likadan i verkligheten som på skärmen; överläkare Urban Säfwenberg! Från Sjukhuset på TV3 19.30 måndag-torsdag. Vilken otroligt karismatisk man! Men det bästa av allt var att han var så avslappnad och skojfrisk, vårt välmående ökade med ca 300 % efter att han hälsat på. Tyvärr stack han in en 12 cm lång nål i sambons ryggmärg, men några timmar efter det kunde vi gå hem och sambon mår nu bra efter att ha fått diagnosen migrän. Och Svärmor har gett mig mycket stränga order om att jag måste ta hand om hennes lilla pojke på bästa sätt, så det gör jag.

En stor, stor, stor bukett rosor till alla läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på Akademiska Sjukhusets Akutmottagning som gör ett superbra och tungt arbete.

En gammal kärring i ghettot

Optimistisk som jag kan vara ibland bestämde jag mig att gå på ett intensivpass i måndags... Hur jobbigt kan det vara, kan man ju tänka! Faktiskt så tycker jag att jag klarade mig ganska bra, men gudbevars vilken träningsvärk jag fick i benen igår. "Det enda som hjälper mot träningsvärk är att träna" har man ju hört så det bestämde jag mig för att göra. Men det som jag inte trodde var möjligt hände, träningsvärken ökade med ca 1000 % och idag känner jag mig inte som 21, utan snarare 121. Det går inte att sätta sig ner normalt, måste antingen ta stöd mot ett bord eller bara kasta mig ner i soffan utan att känna efter. Aj aj aj.

Amanda i Ghettot goes shoppingblogg

När man själv bor i ghettot är det lätt hänt att man känner empati med andra som bor i andra, ännu mer ghettiga ghetton ute i världen. Om man inte kan komma på något vettigt att göra för att hjälpa till så kan man i alla fall shoppa lite på Unicefs webbshop, vars katalog jag just fick i brevlådan idag.

Framförallt tycker jag att Unicef har så himla mycket fina kort, jag brukar skicka julkort därifrån men det dröjer tyvärr ett tag tills det blir aktuellt igen.

Den här skulle jag gärna ha på bordet om jag hade lite pengar. Likaså de här skulle passa bra i vårt hem.

Men allra helst skulle jag vilja vira den här runt halsen.

Ni kan säkert också hitta något fint. Så se så, shoppa på!

Datorn har analyserat min blogg

Enligt PRfekt Insight som har analyserat min blogg är jag idealist och omtänksam. Ja, varför inte? Jag har ju många idealistiska tankar om att BWO ska vinna schlagern samt är omtänksam mot BWO:arna i sin strävan att nå första plats. Konstigt att de inte nämnde något om tjatig bara..? Lite spännande var det i alla fall, testa gärna själva!

Uppdaterat: Nu bör länken fungera!

Otroligt spännande!

Okej, schlagerfinalen närmar sig med stormsteg och som flera säkert vet så kommer jag att befinna mig i Globen då, hurrandes högre än någon annan. Svärmor kom med en liten rolig kommentar, hon frågade nämligen vad jag skulle göra i Globen, sitta i publiken? Ja, tyvärr är det ju bara så, även om jag skulle kunna göra ett bra jobb även från scenen självklart.

Som ni alla vet så är ju resultatet i schlagerfestivalen ca 100 ggr viktigare än t ex den svenska hockeyligan eller vad den heter, så jag tar detta på stort allvar. Mitt drömresultat på lördag ser ut som följande:

1. BWO!!!
2. Charlotte Perelli
3. Amy Diamond
4. Linda Bengtzing
5. Sanna Nielsen
6. Sibel
7. Rongedal
8. Frida feat Headline
9. Nordman
10. Christer Sjögren (sorry)

Kom ihåg var ni hörde det först....

Vad tycker ni?

Varför, varför, varför

VARFÖR väntar man (jag) med att skriva bokreflektion till söndagseftermiddagen när den ska vara inna på måndagen? Varför använda en underbar slapparsöndag till att våndas över hur man ska lyckas reflektera över en bok fullproppad med en massa statistik och siffror? Men nu är det som det är. Det är verkligen otroligt svårt att få ihop det idag - en sida har jag lyckats med hittills och jag har suttit med det här sedan klockan ett! En otroligt långsamt framarbetad sida med andra ord.

Men en lång stund har ägnats till att fundera över vad som skall överräckas till sambon på hans ärofyllda 25-årsdag, men nu vet jag! Men självklart kan jag inte skriva något...

Heja Lillebror

Lillebror fyller år nu i mars och tiden går så snabbt. Apropå ingenting speciellt råkade sambon fråga om det är åtta år som han fyller nu och jag blev lite smått chockad. Jag var precis på väg att svara "nej nej, han är fortfarande en bebis som äter bröstmjölk och behöver klappas på rumpan och rapa!" men fick hindra mig då jag kom på att det faktiskt stämmer. Åtta år! Vilken stor, stor Lillebror jag har. Och så duktig och underbar!

Lite upprörd på riktigt

Självklart satt man bänkad framför teven för att se vilka muntergökar vi ska få se i Globen om mindre en än vecka (!!!!!!!). Det var ett väldigt starkt startfält, så det hade kunnat bli många bra framträdanden till finalen... Sibel, jaha, hon är ju okej, ingen speciell reaktion där... Men NORDMAN!? Något mer osmakligt får man leta efter. Jag är väl inte den som brukar moralisera vanligtvis (tror jag), men att låta någon ung tjej stå och dansa i fin klänning och bli bränd på bål, vad försöker man säga egentligen? Jag förstår självklart att häxbränningarna var en väldigt hemsk del av vår historia som vi absolut inte ska glömma bort, men att skriva en schlager om det och framföra med tillhörande brinnande tjej - NEJ! Men nu får jag se dem i Globen, så det är bara att gilla läget. Men lite upprörd är jag allt!

Nu hoppas jag verkligen att svenska folket tycker som jag och röstar på BWO som enligt mig krossar allt motstånd!


Grattis alla män och kvinnor på internationella kvinnodagen!

Hur kan man fira kvinnodagens förmiddag på bättre sätt än städandes? Nyhetsmorgon surrar på i bakgrunden och jag undrar lite smått om Lasse Bengtsson verkligen är den programledare som bäst kan axla uppgiften att leda programmet denna fina dag. Han började morgonen med en allmän nyhetsgenomgång, bl a pratades det om ett passagerarflyg som hade problem med landningen i Hamburg. Men allt verkade ha gått bra och han avslutade det hela med att påpeka att "den kvinnliga andrepiloten redde ut situationen" med en väldigt tydlig emfas på just KVINNLIGA. "Oj, oj, oj, en kvinna lyckades reda ut en situation, det måste jag verkligen påpeka samtidigt som jag visar min oerhörda förvåning på rösten".

Var det inte också han som frågade Åsne Seierstad hur hon kunde se ut som en nyponros under sändningarna från Irak? Av alla frågor man kan fråga en utrikeskorrespondent. Men jag kan ha fel, rätta mig gärna.


Gullungar

image27
Elever från en högstadieklass någonstans i Uppsala

Jag vet inte varför jag oroade mig så mycket... Det gick superbra! Barnen var så små och söta - och snälla! Kidsen idag är ju jättesnälla, jag som trodde att det var något fel på dagens ungdom... Men nej. Vi har hur som helst mycket kvar att lära oss i hur man för en bra och givande diskussion med barn i neds tonåren, men det känns mer spännande än läskigt nu.

Nerverna

Shitttt vad jag känner mig nervös nu! Nu ska vi till vår högstadieklass och ha vår första skolhandledningsträff av fem... Det ska börja med att vi börjar lära känna eleverna lite, så vi har lite övningar till det. Vi ska träffas någon timme innan och planera lite mer, tur för jag blir så otroligt nervös av sådant här! Jag pratade med idrottsläraren igår i ett administrativt ärende och han sa ungefär "hö hö lycka till med "diskussionen" i den klassen", det lät väl kanske inte så lovande men kanske missuppfattade jag tonen, han menade kanske bara väl... Eller...

Ni får höra hur det gick senare idag.

Hört i omklädningsrummet

I omklädningsrummet på Svettis finns några höstadietjejer som spekulerar...

Tjej 1: Asså jag har tänkt på en sak!
Tjej 2: Vadå?
Tjej 1: Tänk om man hade handdukar på sig i stället för kläder och torkade sig med kläder när man hade duschat!
Tjej 2: *storögt* Oj...

Sådant ockuperar vissa människors tankar.

TV-kväll

image26
Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi på Karolinska institutet. Kul med duktiga kvinnor!

Blev lite sent igår, tanten Amanda känner sig lite trött dagen efter. Men nej, inte har det varit något festande, vad tror ni? Först var jag och avlöste lite (jobb) och sedan var det var Kunskapskanalen som lockade i ghettot. Först var det Åsa Nilsonne som var gäst i "Vad är en människa?" och pratade förnuft v. känsla. Detta var otroligt intressant, så jag lyckades hålla mig vaken under hela programmet, vilket jag inte kunde förra veckan. Sedan var det två avsnitt av Hjärnans hemligheter, allt på Kunskapskanalen. Ofta får jag för mig att jag har pluggat psykologi i över ett år utan att ha lärt mig någonting, men så råkar man titta på ett sådant program och upptäcker att nej, cell migration & pruning är kanske ingenting som ingår i medel-Svenssons allmäna hjärnkunskap? Så då får jag känna mig lite duktig.

Svår sjukdom

Sambon ligger nu däckad i en förkylning som verkar slå hårt på halsen och jag börjar känna en liten molande känsla i halsen jag också.. Men nej, jag vill absolut INTE bli sjuk! Det är så tråååkigt, man får inte träna och man orkar inte plugga. Nej, jag måste proppa i mig C-vitamin, att hålla mig borta från sambon hjälper väl knappast, det är väl för sent för det. Jag måste besegra sjukdomen!

Mums

image25
Denna gourmet-lunch (köttbullar av falafel) skall nu avnjutas i stressens tecken.

Oj, nu blev det mycket i skolan helt plötsligt. Mest är det skolhandledningen som ligger i gnager, samt all administration runt det som jag har tagit på mig för att det är lite skoj, men oj vad mycket stress det för med sig. Samtidigt har man böcker att läsa, seminarier att förbereda sig till, kompletteringar till hemtentan samt en ny hemtenta som ska vara inlämnad snart. Ja, det är i alla fall tur att vi tjänar 7429,30 kr i månaden så att vi i alla fall har råd att leva gott (not).

Folket rasar!

Nog för att jag också tycker att Björn Gustafsson är rolig, men när folket "rasar" för att Björn inte kommer att vara med i andra chansen så går det kanske för långt? En namnlista med hundratals namn samlas in och ska överräckas till SVT och hälften av Aftonbladets läsare uppger att man inte kommer att titta på andra chansen som inte Björn är med. Tänk om samma engagemang skulle kunna väckas i mer "matnyttiga" ämnen, t ex krisen i Darfur, mot främlingsfientliga organisationer, mot hemlöshet, för jämställdhet, mot utnyttjandet av svart arbetskraft osv. Björn hinns inte med under andra chansen, men han kommer ju för bövelen att vara med i finalen och säkert i hur många andra tv-program som helst efter det här.

De som rasar kan ju alltid titta på Björn på youtube under pausen så mår de kanske lite bättre?

Nej nej nej nej nej nej

Nej, jag ska inte äta sushin innan sambon kommer hem. Man får absolut inte göra så. Man får absolut inte äta upp all sushi och säga att man glömde köpa. Man får absolut inte ens smaka en liten bit, för det är fusk. Men oj, jag skulle kunna äta 100 sushibitar, jag är så hungrig...

Pfffft

image24
En perfekt och ej suddigt tagen bild av mästerfotografen i ghettot.
"Komplettera fråga 2c. Därefter G."

Ja, detta möttes jag av när jag hämtade tentan. Först blev jag lite besviken, men när jag tänker efter så är en komplettering i form av ett stycke specificering inte så mycket för en hemtenta på 36 skrivna sidor... Så jag är nog ganska nöjd!

Och så måste jag ju också nämna att man inte kan få mer än G på mitt program... ;-)

Längtan

Utomhus skiner solen, men jag är bara så sugen på att åka utomlands i stället. Det var så lääääänge sedan sist (känns det som), det är två år sedan sist som jag var på någon längre resa. En kursare kom precis tillbaka till skolan igår efter två (?) veckor i Thailand... Vill vill vill! Men det gäller ju att man har både tid och pengar. Pengarna tror jag att vi börjar få ordning på, men tiden går ju inte att fuska till sig på något sätt... Ja, inte för att vi har fuskat oss till pengarna. Men någonstans måste vi ju få komma i år. Jag får se fram emot Globen och schlagerfinal nästa lördag, det är definitivt något att se fram emot!

Tills dess får jag njuta lite av livet i Sverige... Planen för idag:

Gå och träna
Sitta på biblioteket och läsa länge, länge i "Det sociala landskapet"
Gå och kolla upp resultatet på hemtentan på expeditionen (gulp)
Köpa hem lite sushi på vägen hem, jag och sambon firar tiomånadersdag (puss älskling!)

Min veckoliga underhållning

image23


Denna raring är det som mina ögon kommer att vila på den här veckan: "Det sociala landskapet. En sociologisk skildring av Sverige från 1950-talet till början av 2000-talet". Jo men det kan nog bli intressant, det är alltid bra att lära sig lite mer om Sverige som jag ibland glömmer bort att jag bor i.

189 kronor står det på prislappen. Jag vågar inte gissa hur många tusenlappar jag lagt ut på kurslitteratur hittills, och många fler kommer det att bli. Men förhoppningsvis kommer det ju att betala tillbaka sig i slutändan!

Kulinarisk idétorka

Jag tycker det är jättespännande att läsa mattidningar, kokböcker, surfa på matsajter och läsa matbloggar. Men jag har väldans med problem med att själv prestera i köket. Oftast slutar det med att det är sambon som tar över i slutet när alla de kritiska momenten kommer in, som att krydda på en höft. Dock har jag några recept som jag lyckats lära in som fungerar, nämligen de extremt avancerade:

Ugnspannkaka
Lasagne
Pastagratäng
Sallader (räknas knappast som matlagning)
Korvstroganoff
??

Det är ju inte konstigt att man blir trött på matlagning när repertoaren är så begränsad. Nej, jag kanske borde försöka testa ett nytt recept varje vecka för att avancera lite. Tips emottages tacksamt!

En som inte verka ha några problem i köket är Jessica Staël von Holstein.

Lite nervositet i kroppen

Här sitter man och känner sig lite nervös. Dags för seminarium i eftermiddag idag igen och det är verkligen inte min favorit. Jag tycker att det är lite jobbigt att prata inför en så pass stor grupp som vi har, och dessutom om sociologi som jag absolut inte är hemma på. Men man får tänka så att man får vara glad att man får gå på det program man gör, finns ju tyvärr många som söker men aldrig kommer in...

I en annan del av Köping

image22
Bild från Aftonbladet


Jag har just tittat på senaste avsnittet av mitt nuvarande favoritprogram. Jag tycker att det är så underbart att handikappade människor får ett eget tv-program som inte fokuserar på att berätta om handikappet, prata om utanförskap etc, utan handlar om deras egen vardag. Jag tror absolut att ju mer man får se handikappade ute i samhället, desto mer naturligt kommer det att bli! Man får ju tydligt se att en handikappad tjej som Linda har precis samma vardagliga bekymmer som vem som helst, ja förutom att de flesta inte får åka till Kristallen och ta emot folkets jubel, men ja... Jag syftar på kvällens avsnitt där Köping-gänget fick åka till Stockholm och ta emot en kristall för bästa tv-program och en för bästa dokumentärserie. Vilken spark mot etablissemanget att en kille med Downs syndrom får gå upp på scenen och hålla tal! Och att Tobbe går upp och svär på scenen! Men ett stort ris till Stina Lundberg som såg ut att sjunka genom jorden av skam när Tobbe pratade, man tror ju att hon ska ha varit med om ett och annat i sina dar.

En annan klassisk scen var när Tobbe gick fram till Arne Weise och sa "Hej Janne!".

Pssssst...

Jag vet inte helt säkert, men verkar som att man kan lyssna på Håkan Hellströms nya singel här.

Bara detta inte betyder att Håkis och hans Natalie har problem, jag blir så ledsen när folk gör slut.


Melodifestivalen delfinal 3 2008

image21
Bild från DN.se

Helt rätt att Linda och Charlotte gick vidare! Lindas låt var väl inget att jubla åt i och för sig - Grace Kelly hallå? Hennes tidigare bidrag har varit hästlängder bättre. Men Linda är ett proffs och Charlotte likaså. Charlotte hade ju dessutom en snygg låt som kan bli farlig i Globen.

Apropå att vara en schlagerfan så funkar det inte riktigt i alla sammanhang. Jag kom precis hem från en studieträff där vi naturligt gled in på ämnet göromål i helgen. En anonym pluggkompis nämnde att hon "nästan" råkat se schlagern, men som "tur" var lyckades hindra sig själv i sista stund. Jag utbrast då med ett "jag kollade på schlagern, jag älskar schlagern!" vilket möttes med en mycket stel tystnad som pågick ett tag innan någon bytte ämne. Äsch, man måste ju ha lite självdistans!

Bloggtorka i ghettot

Igår hade jag som säkert många märkte lite bloggtorka vilket berodde på att jag inte var hemma. Jag och sambon var nämligen hemma hos Mamsen och hade schlageryra. Vad jag tyckte om schlagern ska jag skriva om lite senare.

Status i ghettot: Sambon sitter och tittar på Vasaloppet. Jag tycker det är så skönt att ligga i soffan och sova till monotona sportevenemang om t ex just Vasaloppet, Tour de France, etc men det får jag inte göra idag. Om en timme ska jag åka iväg och träffa min studiegrupp för att planera inför seminariet imorgon och sedan ska det skrivas om Giddens så att fingrarna glöder. Dags att vara lite effektiv!

Morgonstund har guld i mun

Åh, vad härligt att få gå upp tidigt en lördag morgon för att åka och träna! Sambon har jag försökt dra med mig på gympa ett antal gånger, men alltid är det något. Nu senast har han bestämt att han inte vill gå upp tidigt på helgen och det måste man självklart respektera! Om det inte vore så att han satte väckarklockan innan jag gick upp för att kolla på Vasaloppet (fast det är imorgon) så skulle jag nästan köpa hans argument.

Men under vår socialpsykologi (eller gruppsykologi eller vad var det?) så fick vi höra om en studie som nog kan intressera sambon. Man mätte prestationer på ett hårt cykeltest hos personer som hade fått tänka sig att man tränade ett antal hårda träningspass samt en kontrollgrupp som inte hade gjort något speciellt. Det visade sig att gruppen som tänkt sig att de hade tränat (fast de i verkligheten inte hade tränat på riktigt) faktiskt presterade bättre än de som inte hade gjort det. Så min slutsats blir då att om man sitter och tittas på Vasaloppet på tv så blir man mer vältränad? Är mitt resonemang vattentätt eller ej?


RSS 2.0

 

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

 


follow me on Twitter

 


According to Jennie
Att vara Charlie Schulmans pappa
Amys blogg
Bloggkommentatorerna
By Jo with love
Camillas lockar
Dialoggen.se
Finnjonna
Fotbollsfrun
Fraidi
Hedgehog in a storm
Husmorsorna
Karolina Lassbo
Kylskåpsmorsorna
Linda K
Lindas [B]loggbok
Linda Skugge
Populärkulturjunkien
Prinsessans dagbok
Saker som händer
Salt & Peppar
Sporty Spice
Stenkastet
Studentliv
Telepatetisk
Vimmelmamman

 

 

Bloggparaden

 

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 

 

Allmänt

 

Personligt bloggar