Ty Pennington & ADHD

image53
Ty Pennington. Bild från Wikipedia.

Ett program som jag stör mig otroligt mycket på är Extreme Home Makeover. Visst är det behjärtansvärt att man hjälper familjer med stora problem. Men deras "oj oj oj vi är verkligen snällast i världen och har gjort världens finaste handling"-inställning stör mig, de får ju ändå otroligt mycket betalt för det (utgår jag ifrån). Jag stör mig också på deras ständiga tårar som känns allt annat än äkta samt hur manusstyrt det verkar vara, trots att de vill framstå som spontana. Detta stämmer väl tyvärr in på de flesta "dokumentärserier", amerikanska som svenska.

Idag var det främsta ansiktet utåt, Ty Pennington, med som gäst hos Rachael Ray på TV3. (Nej, jag sitter inte och tittar på tv och bloggar hela dagarna, men Rachael Ray brukar gå samtidigt som jag äter lunch.) Jag suckade tungt och bytte kanal, men råkade zappa förbi trean när det var reklampaus i Jay Leno och hörde att de pratade om ADHD. Det är ett kärt ämne för mig, och extra intressant eftersom jag precis satt och läste ett kapitel i Developmental Psychopathology-boken innan jag började äta lunch.

Jag kollade upp detta lite närmare på Wikipedia och läste att han redan som litet barn ansågs ohanterlig och hade problem med skolan. Som han själv uttrycker det så brukade han klä av sig helt naken och svinga sig fram och tillbaka i rullgardinen i klassrumet. Varför gör han aldrig det i Extreme Home Makeover? Då kanske jag skulle orka kolla.. Hö hö, skämt åsido.

Hans mamma som läste psykologi förstod att han var hyperaktiv och senare fick han också diagnosen ADHD av en läkare som visserligen var emot medicinering. För att klara av vardagen utan medicinering mot hyperaktiviteten gjorde hans mamma upp ett system med en så kallad "token economy", jag gissar att det innebar ungefär att han fick olika slags belöningar då han uppförde sig på rätt sätt. Detta hjälpte honom att klara av skollivet och när han var 17 år fick han börja medicinera mot sina besvär och han berättar själv att han klarar av att hantera sin ADHD med hjälp av någon medicin som heter Adderall.

Hans mamma jobbar nu som psykolog och är specialiserad på ADHD-behandling. Bra gjort, Yvonne Pennington! Ty själv är, förutom kändissnickare, också talesperson för någon organisation som heter "ADHD Experts on Call".

Finns det någon som sett programmet och känner sig förvånad över att Ty är hyperaktiv? Inte jag i alla fall. Jag tycker också att det är superbra att en känd person går ut med sin historia om ADHD!

PS: Nu råkade jag också läsa att han arresterades för rattfylla samma dag som jag och sambon träffades för första gången. (O)intressant information.

Kommentarer
Postat av: Elin i Björken

Hoppsan!

2008-05-14 @ 19:44:10
URL: http://stenkastet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

 

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

 


follow me on Twitter

 


According to Jennie
Att vara Charlie Schulmans pappa
Amys blogg
Bloggkommentatorerna
By Jo with love
Camillas lockar
Dialoggen.se
Finnjonna
Fotbollsfrun
Fraidi
Hedgehog in a storm
Husmorsorna
Karolina Lassbo
Kylskåpsmorsorna
Linda K
Lindas [B]loggbok
Linda Skugge
Populärkulturjunkien
Prinsessans dagbok
Saker som händer
Salt & Peppar
Sporty Spice
Stenkastet
Studentliv
Telepatetisk
Vimmelmamman

 

 

Bloggparaden

 

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 

 

Allmänt

 

Personligt bloggar